top of page
LLENGUATGE I PREGUNTES

EL LLENGUATGE DE LA PUBLICITAT

​

  1. Definició de publicitat.

Tècnica aplicada als mitjans de comunicació de massa amb l’objecte d’induir el públic a determinats comportaments, principalment comercials.

 

  1. Tipus de publicitat (referencial, emocional i simbòlica).

- Publicitat referencial: explica les característiques del producte, diu com és, com actua, i intenta oferir arguments objectius, raonats i comprovables.

- Publicitat emocional: apel·la als sentiments, a la relació amb els altres i amb el món, intentant convèncer els compradors que amb aquella marca se sentiran més estimats o feliços.

- Publicitat simbòlica: intenta aplicar a la marca un significat concret que la faci representativa dels nostres desitjos.

 

  1. Diferències entre publicitat i propaganda.

La publicitat està relacionada amb làmbit comercial, la propaganda bàsicament al polític, ideològic i religiós. Mentre que l'objectiu de la publicitat sempre és aconseguir una venda o contractació, la finalitat de la propaganda no està obligatòriament lligada a un intercanvi monetari directe.

 

  1. Funcionament de la publicitat (Fòrmula AIDA: Atenció/Interès/Desig/Acció).

A (atenció)

Has de captar l'atenció del visitant i que vulgui continuar llegint (o veient o escoltant segons el mitjà escollit). Si això falla tot allò que segueix serà inútil.

Normalment per captar l'atenció ho fem mitjançant una promesa o una pregunta vinculada amb algun patiment/frustració o amb algun desig que té el nostre prospecte.

 

I (interès)

En els propers paràgrafs crearem interès simplement aprofundint en aquesta promesa que li hem fet. Sabem quin és el vostre problema i tenim una solució. Aquí comences a introduir la teva solució i el perquè és adequada per a ell o ella.

Una bona manera de crear interès és mitjançant preguntes que posin en relleu una frustració que té. Així el que aconsegueixes és que el teu prospecte prengui una consciència més gran del problema que afronta.

Hi ha moltes altres formes. Per exemple, explicant una història que il·lustri el patiment que pateix el teu prospecte i com el protagonista de la història finalment va aconseguir el resultat que desitjava gràcies a la teva solució.

 

D (desig)

Per crear aquest desig ho fem enumerant i provant els beneficis que estan associats a la promesa que hem fet servir per captar la seva atenció. També podem relacionar el contingut del producte o les característiques del servei amb beneficis concrets que obtindreu.

 

A (acció)

Després de captar l'atenció del visitant, despertar en aquest interès pel que ofereixes i generar un autèntic desig HAS DE dir-li el que vols que faci a continuació.

Has de demanar al prospecte que actuï en el sentit que vulguis. És a dir, que es converteixi en el teu client contractant els teus serveis, que compri el teu producte, que et deixi la informació de contacte, etc., segons sigui l'objectiu de la teva oferta.

 

  1. Parts d’un anunci gràfic (Headline/Body Copy/Visual/Payoff).

- Headline: El Headline és una frase, paraula o grup de paraules que té com a propòsit cridar l'atenció i normalment també incitar la lectura del cos de text que l’acompanya.

- Body Copy: Cos és el text central dins d'un article, llibre, diari, pàgina web o una altra obra impresa or digital. És envoltat i complementat amb titulars, imatges, notes etc.

- Visual: El màrqueting visual és una estratègia que utilitza elements visuals, imatges o vídeos, per comunicar alguna cosa concreta sobre una empresa o marca amb l'objectiu de fer una publicitat més impactant per a l'audiència.

- Payofff: o frase de tancament (o tagline) està estretament relacionada amb el nom de lempresa i es pot aplicar a tots els anuncis ia totes les accions de comunicació de la marca, fins i tot durant molts anys.

 

  1. Els contravalors de la publicitat (Elitisme/Egocentrisme/Permissivitat/Consumisme/

Consumisme desmesurat).

- Elitisme: L'elitisme és la creença o actitud que consisteix a sostenir que aquells que són considerats com l'elit -un selecte grup de persones amb notables habilitats personals, riquesa, experiència, o altres atributs distintius- són persones de les quals s'haurien de prendre amb més seriositat les seues opinions i influències per mantenir un estatus superior.

- Egocentrisme: Manera de pensar o d’obrar fundada en el fet de sentir-se a si mateix com el centre en què convergeix l’actuació pròpia o la dels altres.

- Permissivitat: Qualitat de permissiu.

- Consumisme:  Corrent econòmic que es basa en el foment del consum de béns i productes, més o menys necessaris.

- Consumisme desmesurat: consumir en excés i sense poder parar.

        

PREGUNTES SOBRE PUBLICITAT

 

  • Què és el departament de comptes? 

El departament de comptabilitat és molt important en una agència, és el departament que està en contacte amb els clients, és el departament que manté la relació i el flux d'informació entre l'anunciant i l'agència. També té altres funcions, com ara garantir la comunicació entre tots els departaments i les estratègies utilitzades es desenvolupen adequadament i es planifiquen per tenir èxit quan s'implementen. Com a tal, és responsable de coordinar els plans de comunicació, liderar el procés de pensament i dirigir els aspectes formals de les relacions internes i externes de l'agència.​

  • Què heu estudiat per treballar en un agència? 

Actualment les carreres més relacionades són el Grau en Publicitat i Relacions Públiques i el Grau en Publicitat i Màrqueting. Algunes universitats fins i tot ofereixen la possibilitat d'estudiar publicitat, relacions públiques i màrqueting en un grau combinat.

  • Com és el rodatge d'un espot? 

Els anuncis de televisió són anuncis que formen part d'una campanya televisiva, encara que també es poden publicar en altres mitjans com Internet.

  • La publicitat és realment creativa? 

S'ha de ser creatiu per fer una bona publicitat i per tant que cridi l'atenció però tot i així encara es recorreixen a tòpics o a situacions de la vida quotidiana per apropar a l'espectador.

  • Es proven els espots abans de sortir a la tele? 

Sempre s'han de revisar i provar per veure si té una bona acollida i aconsegueix la seva finalitat. 

  • Com s'aconsegueix que un anunci sigui viral? 

Hi han diverses maneres, sempre s'ha d'incloure alguna cosa que diferencii dels altres productes per quedar-se amb la idea al cap, moltes vegades fins i tot es pot recorrir a un tema polèmic que marqui l'anunci com a masclista, racista... i d'aquesta manera es parli molt i es creei molt per parlar.

  • Com es posa el preu d'un producte? 

Per calcular el preu de venda, cal afegir costos, despeses i beneficis desitjats. La suma d'aquests factors dóna l'import mínim cobrat pel producte o servei.

  • Com escolliu en quins mitjans sortiran els anuncis? 

S’ha de saber amb quin objectiu s'anuncia, a quina l'audiència va dirigit, el missatge i la freqüència que es vol transmetre, i el pressupost que es té. És a dir segons les raons per les quals es necessita la publicitat.

 

- Com és que hi ha anuncis que no s'entenen? 

Perquè s'intenta destacar massa i per tant es crear un missatge abstracte que no s'arriba a entendre. Pot ser fins i tot intencionat perquè la gent no ho entengui i d'aquesta manera també es parli bastant de l'anunci i la gent s'interessi.

 

- Qui controla que els anuncis compleixin la normativa? 

Ho controla una associació anomenada Autocontrol que està formada per anunciants, agències de publicitat, medis de comunicació i associacions professionals. És l'organisme independent d'autoregulació de la indústria publicitària a Espanya, i va ser constituida l'any 1995.

 

- Quina diferència hi ha entre publicitat i propaganda? 

Quan algú  fa publicitat el que busca és un rendiment econòmic i comercial. Vol vendre alguna cosa material o algun servei. La propaganda, en canvi, té com a objectiu vendre idees, opinions, fer conèixer una doctrina, una creença, etc.

 

- És el mateix fer un espot que una campanya de conscienciació? 

Les campanyes el que volen es cambiar algun comportament o actitud de la societat en canvi l'espot el que busca es vendre el producte.

 

- Han evolucionat molt els missatges publicitaris? 

Si que és cert que han canviat molt alguns anuncis fent que siguin menys racistes, masclistes... A més s'han adaptat a l'época que estaba en aquell moment però encara es recorreixen a molts tòpics de fa molts anys i la finalitat continua sent vendre però en una altre épica.

 

- Com és que m'agraden els anuncis de cotxes si encara no tinc 18 anys? 

El fet d'agradar una cosa no te gens a veure amb l'edat, depen dels gustos personals de cada persona tot i que encara no pugui fer certes activitats que s'indiquen a l'anunci ho pot sentir propoer i per tant que els agradi. D'aquesta manera s'atreu al públic abans de que ho puguin comprar per tenir clients assegurats.

 

- Com s'ho feien per què productes nocius semblessin bons? 

Si no es mostren els efectes secundaris i les parts dolentes d'un producte això fa que sigui atractiu i per tant sembli bo. Si només és mostra això el consumidor s'enganxa.

​

- Com afecta la publicitat en un informatiu? 

Si es fa d'aquesta manera es sent com que el producte serà bo si o si, no és un fet aillat que ningú hagi provat sinó que veure que gent important que coneixem la probi dona aquesta sensació de que serà bo.

​

- La publicitat emocional menteix quan ens ven un món ideal? 

Gairebé sempre, depén de com sigui i de com es faci, però tot i així sempre es presentarà la part bona del producte.

 

- Ens pots dir un exemple de com la publicitat crea problemes que no tenim?

En el cas de anuncis de maquillatge, estètica ens mostren una imatge perfecte que fa que creem a la nostra ment un complexe que fa que es creein discriminació per no tenir un cos perfecte i per tant comprem aquest producte pensant que s'ens solucionarà el problema.

bottom of page