GLOSSARI
FOTOGRAFIA I IMATGE
DISTÀNCIA FOCAL: És la distància entre el centre òptic d'una lent i el punt on la imatge queda projectada, o bé la distància entre el centre òptic i el punt on convergeixen les prolongacions dels raigs de llum, si es tracta d'una lent divergent.
​
ENQUADRAMENT: És la composició, la forma en la qual s'ordenen els objectes vistos, dins del que efectivament queda en un quadre.​
FOTOGRAFIA: És l'art i la tècnica que permet obtenir i guardar de manera permanent imatges, sobre una superfície de material sensible a la llum o en dispositius d'emmagatzematge de dades, basant-se en el principi de la càmera obscura.
FORA DE CAMP: Tot allò que no veiem en l’enquadrament però que d’alguna manera o una altra forma part de l’escena, ja sigui perquè l’enquadrament ens ho suggereix o perquè ens ho imaginem.
PÍXEL: És un punt quadrat o rectangular que utilitza el llenguatge informàtic per definir la part més petita d'una pantalla de l'ordinador o un dispositiu mòbil.
RESOLUCIÓ: La resolució d'una imatge indica la quantitat de detall pot observar-se en aquesta.
​
VÍDEO
​
REALITZACIÓ: La realització és el procés pel qual es crea un producte audiovisual i comprèn des de l'etapa de desenvolupament del mateix fins a la distribució.
​
PRODUCCIÓ: La producció audiovisual és la producció de continguts per a mitjans de comunicació audiovisuals, especialment el cinema i la televisió, independentment del suport emprat i del gènere.
​
POSTPRODUCCIÓ: La postproducció audiovisual consisteix en la manipulació de material digital o analògic i és utilitzada principalment al cinema, tot i que també és important a la publicitat, programes de televisió o ràdio i a la música.
​
CAMP DE VISIÓ: El camp de visió és una extensió angular d'un ambient o semblant a la vista en un moment donat.
​
PANORÀMICA: En cinema, una panoràmica és un moviment d'imatge que consisteix en fer rotar la càmera sobre el seu propi eix (horitzontal, vertical o diagonal), sense moure-la de lloc.
​
TRÀVELING: Tipus de moviment de la càmera que implica un desplaçament de l'eix de l'aparell. La càmera es belluga durant la filmació.
PHOTOSHOP I ANIMACIÓ
COLLAGE: Tècnica artística que consisteix a enganxar diferents imatges sobre un llenç o paper.
​
FOTOGRAMA: És una de les moltes imatges individuals en una pel·lícula, l'element més petit de la pel·lícula.
FOTOMUNTATGE: Retoc fotogràfic consistent en la unió de fotografies o parts de fotografies o productes impresos en un collage.
​
KEYFRAME: És un dibuix que defineix els punts d'inici i final d'una transició llisa. Aquests dibuixos es denominen frames, ja que la seva posició en el temps és mesurada en fotogrames de pel·lícula.
KULESHOV: És un efecte que consisteix en l'unió de diverses imatges que intercalant-les entre si tenen un significat.
​​
PUBLICITAT
​
BRIEFING: Document en el qual es recull tota la informació prèvia sobre l’empresa i el producte per tal de poder iniciar la campanya en la direcció encertada.
​
SEGMENTACIÓ: És l’acció de dividir el conjunt del mercat en diferents parts per a triar el públic objectiu de cada anunci. Aquesta divisió es pot fer amb diferents criteris: edat, sexe, interessos, etc.
​
PÚBLIC OBJECTIU: És el grup de persones que comparteixen unes determinades característiques i que per això seran el públic a qui anirà dirigit un anunci. En anglès s’utilitza el terme target.
​
DIRECTOR D'ESTRATÈGIA (PLANNER): És la persona (o departament) encarregada de dissenyar la planificació d’una campanya publicitària.
IDENTIFICACIÓ: Estratègia publicitària que consisteix a buscar que l’espectador d’un anunci s’identifiqui amb el seu protagonista, de manera que vulgui consumir el mateix producte. S’acostuma a distingir entre identificació real i identificació ideal.
POSICIONAMENT: Estratègia que consisteix a determinar en quin espai es col·loca el propi producte respecte dels de la competència en la ment del consumidor.
ESLÒGAN: Frase breu que resumeix el missatge d’una campanya publicitària i normalment es col·loca al final dels anuncis televisius.
PUBLICITAT EMOCIONAL: Estratègia que consisteix a anunciar un producte utilitzant emocions lligades al producte en lloc d’arguments racionals.
PUBLICITAT VIRAL: Publicitat (de vegades camuflada) que es transmet per internet de manera similar a com es transmet un virus: una cèl·lula infectada en contagia unes quantes que al seu torn en contagien cadascuna unes quantes més i d’aquesta manera amb l’acció de cada actor no es sumen infectats sinó que es multipliquen.
JOCS PUBLICITARIS: Jocs, generalment gratuïts i a Internet, encarregats per una marca per tal que el seu producte o logo sigui el centre del joc.
PUBLICITAT ENGANYOSA: Publicitat que indueix els espectadors a errors sobre la seva naturalesa, preu, qualitat, etc.
Postproducció: és l’etapa final del rodatge d’un anunci en la qual es munten les imatges, es retoquen si cal, s’hi afegeixen efectes especials, la banda sonora, etc.
OFF
COMISSARI: Persona que construeix el discurs d'una exposició d'art.
HAPPENING: Sorgeix al 1950 i es considera una manifestació artística multidisciplinar.
​
ALTRES
EFECTES ÒPTICS: És qualsevol il·lusió del sentit de la vista, que ens porta a percebre la realitat erròniament.
LLENGUATGE AUDIOVISUAL: És un sistema de comunicació multisensorial basat en un conjunt de recursos expressius que es transmeten a través de l'ús de les tecnologies de la informació com els vídeos i àudios.​
PERFORMANCE: L'art d'acció o acció artística és una representació artística sense dramatúrgia que cerca aportar una reflexió motivant el públic a qüestionar algun aspecte sobre la política, la societat, les relacions personals o el seu concepte de vida.
​